Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Toiminta ja elämä Pajulinnun perhekodissa

Perhekoti Pajulinnussa nuoret käyvät koulua, kuten missä tahansa perheessä. Ala-ja yläkoulu, kuin myös lukio ovat lähellä, noin 2 km:n päässä perhekodista. Ammatillisia toisen asteen opintomahdollisuuksia löytyy myös paikkakunnalta, esim. Savon ammattiopistosta. Sinne kulkee hyvät linja-autoyhteydet läheltä perhekotia. Myös Kuopioon ”amikseen” on melko nopea reitti moottoritietä pitkin. Useimmiten nuori on yläkouluiässä perhekotiin tullessaan. Ahmon koulussa on mahdollista sijoittua normaaliluokkaan ja olla yleisopetuksessa, tai tarpeen vaatiessa saada erityisopetusta pienluokan mukana. Ahmon koulussa on myös JOPO-luokka, jossa oppilas voi saada joustavaa perusopetusta, jos muut opetusvaihtoehdot eivät ole sopivia. Pienluokanopettajat ovat pääsääntöisesti perhekodin väelle tuttuja monien vuosien takaa, ja yhteistyö koulun ja perhekodin välillä onkin jouhevaa ja tiivistä. Wilma-nettiyhteys on kodin ja koulun yhteydenpitokanavista se tärkein.

 

Koulun jälkeen on läksyntekoa ja vapaata olemista. TV:n katselu, pelikoneilla pelaaminen ja tietokoneella olohan ne ovat suosittuja nuorten vapaa-ajanviettopuuhia, toki rajansa kaikella. Usein pojat lähtevät ruuan jälkeen perhekodin isän tai Lassin kanssa puuhastelemaan maalle, "Tuvalle". Siellä ajellaan mopoilla, vanhoilla autoilla tai talvella moottorikelkoilla. Ja löytyyhän niitä pieniä työtehtäviäkin, joita tehdään yhdessä. Joistakin ”hommista” pojat tienaavat rahaa itselleen säästöön. Ruuanlaittoa, oman huoneen siivousta ja  pyykinpesua opetellaan myös. Erityisesti kun nuori on itsenäistymisvaiheessa, tuota kodinhoitoa opetellaan vähän enemmän. Illat kuluvat pojilla niin ikään omien harrastusten, nuorisotalolla käyden tai kavereiden parissa, kuten muillakin ikätovereilla.

 

 

Harrastuksista lisää
"Tuvalla" voi  ajella vanhoilla autoilla omalla hiekkaradalla, mopoilla ja talvella moottorikelkkailla. Tuvalla voi myös opetella käyttämään normaalia maataloustraktoria, tehden sillä mm. kodin lumityöt. "Tallilla" taas voi harrastaa biljardia ja vaikka huoltaa  mopoja. Meillä on myös omat tilat sählynpeluuseen. 

 

Perhekodin pihapiirissä voi harrastaa pingistä, heitellä koripalloa ja käydä punttisalilla. Tietysti Siilinjärven kunnan loistavat yleiset harrastepaikat ovat myös poikien käytettävissä. Esimerkiksi virkistysuimala Fontanellassa voi käydä halutessaan uimassa tai keilaamassa. Laskettelusta innostunut poika voi löytää itsensä talvella iltaisin Kasurilan laskettelukeskuksesta. Ja tokihan paikkakunnalta löytyy skeittirampit ja frisbeegolfradat. Kouluillakin on harrastusmahdollisuuksia sählystä rumpujen soittoon.